Na bijna drie jaar innerlijk werk kom ik hier op uit: helen is voelen dat je heel bent. En traumawerk is een uiterst delicaat proces. Naar de pijn toe bewegen, zou daarom niet meer zomaar mijn advies zijn. 

Daarnaast. Helen is hot. Hoe komt dat? En wat is eigenlijk het effect als mensen zich massaal gaan identificeren met pijn en zwaarte, en in dat pijnlichaam gaan zitten? Wat doet de overtuiging gebroken en getraumatiseerd te zijn? Om vervolgens op helingsavontuur te gaan, recht de armen in van.. ? Zit daar echt de kracht? Of is het een gebed zonder end. En zijn er mensen aan het verzuipen in de eeuwig draaiende kolk van nog even verder zoeken en dan zal je het vinden. 

Gelet op het feit dat pijn voeding is én wij langs die weg bestuurd worden, zijn we er dan niet gewoon ingestonken? Het zal niet de eerste keer zijn dat de leugen de waarheid gebruikt. 

Ik bespreek mijn proces en mijn bevindingen in deze podcast. 

delen
Telegram
Email
WhatsApp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carla
Carla
5 maanden geleden

Zo herkenbaar! Dankjewel! Ook ik voel dat mijn zenuwstelsel overbelast is met alle mentale en fysieke gevolgen. Al dat gegraaf is genoeg geweest. Mijn wens: ik wil LEVEN!

Lyda
Lyda
Lid
5 maanden geleden

Je raakte mij met je podcast, herkenbaar en ook voor mij is het genoeg geweest dat gegraaf en vooral zachtheid met liefde voor het lichaam wat zo goed voor je zorgt. Dank je wel dat je dit onder de aandacht brengt.

Annelene
Annelene
5 maanden geleden

Isa, dank je voor de potcast. Die therapie en vooral die boeken die je noemt, vind ik heel interessant. Zou je me de titel kunnen mailen van het boek? Want dat wil ik wel lezen.

isa
isa
Antwoord aan  Annelene
5 maanden geleden

Ha annelene, het boek heet “De poyvagaal theorie in therapie” en het is van Deb Dana. groetjes Isa

Marloes Van Reek
Marloes Van Reek
5 maanden geleden

Bedankt Isa, deze was weer precies wat ik nodig had om een en ander te verhelderen. Duidelijk hoe jij de poly vagaal theorie duidt. Ik heb het beeld alsof we samen appels plukken. En jij net iets eerder bij de appels kunt om ze te plukken. Nu weet ik inmiddels hoe hoog de mooiste appels hangen en hoe ik daar kan komen. Vertrouwen op mijn eigen wijsheid en waarheid. Ongeacht wat een ander daar van vindt. Want als je het anders doet dan de meeste mensen moet je toch je eigen weg vinden. En eigenlijk lukt dat al aardig. En ga ik dat nu zien.Thanks ❤️

Annalies
Lid
5 maanden geleden

Wat geweldig dat je dit wilt delen. Daar ben ik zo blij mee, heel herkenbaar …
Je zegt aan het eind dat je aan de kant van de waarheid staat… daar raakte je me mee omdat ik dat ook voel maar soms echt niet meer weet wat wel en niet de waarheid is. Met de verschillende podcasts op jouw radio kanaal help je me elke keer weer een stukje naar het voelen van wat de waarheid is. Dank je wel.

Ineke van Gorkom
Ineke van Gorkom
5 maanden geleden

Lieve Isa, nou moet ik toch ‘og huilen op de valreep, zei je. En ik dacht: ja natuurlijk! En daar is niks mis mee. Bedankt voor deze mooie en eerlijke podcast. In de 70-er jaren (vorige eeuw!) is er ook zo’n intensieve relectieve mode ontstaan. Daar hebben Van Kooten en De Bie toen een pakkend (en grappig) lied over geschreven: ‘Zoek jezelf broeder, zoek jezelf zuster, zoek jezelf. Zoek en blijf alleen jezelf’. Zoek het maar eens op, het helpt om een en ander te relativeren. Bedankt voor het delen van je proces. Ik herken er veel van en heb op mijn 76ste vaak zoiets van: ‘oh ja, been there, done that.’ De man van mijn kleindochter komt uit Peru. Wij hebben altijd een heel fijn en direkt contact. Op een bepaald moment zei hij ineens:’jij hebt een mooie aura’. Dat had nog nooit iemand tegen me gezegd en ik werd er warm van. Hij begroet mij ook altijd met: ‘dag Lieve Ineke.’ Het zijn kleine dingen, maar zooo belangrijk.
Dag Lieve Isa, ik kijk uit naar jouw boek. Liefs, Ineke

Pjotr
Pjotr
5 maanden geleden

Dag lieve Isa,
Fijn dat je een manier gevonden hebt om rust te ervaren.
Voor mij is het ook zeer herken baar vanuit mijn zen beoefening. Ik ben ook blij dat je openbaar vragen stelt over de ‘trauma hype’. Gelukkig spreekt iemand zich uit! Ik word er moe(deloos) van het aan te moeten zien, zovelen die achter een hype aanrennen en zichzelf juist nog meer beschadigen.
Ik heb mezelf ook behoorlijk gepusht met zen, door de pijn heen zitten, fysiek, mentaal en emotioneel. Letterlijk mijn knieën vernachelen en ook een overbelast zenuwstelsel!

2 jaar gestopt met zen en echt leren ontspannen en luisteren naar mezelf plus ook nog wat dwangmatigheid in mijn systeem aangepakt. Vanuit daar weer opnieuw begonnen met zen zonder dwangmatigheid en streberigheid. Zazen (zen meditatie) zou zonder ziek te hoeven worden, pijn te lijden, ontspannen, plezierig voedend en helend moeten zijn, als het dat niet is doe je iets niet goed. Ik vrees dat dat een proces is wat je moet leren en moet uitvogelen eventueel met hulp buiten de zen groep en leraar.

Wat resoneerde in deze aflevering is dat in mijn geval zazen (meditatie) de plek is om die nieuwe helende gezonde ‘groeven’ te creëren en erbij te blijven, al lukt het maar een paar minuten van de 40 die de zit sessie duurt. Iedere seconde is mooi meegenomen. Zitten in warmte en liefde voor jezelf en daarin helen. Uiteraard komen er vervelende zaken op maar als je die vanuit die tevreden liefdevolle warme plek kunt aankijken hoef je er niet door van slag te raken. De mindfulness die je leert door meditatie maakt je ‘snel’ genoeg om de naald weer uit de donkere groef te halen en in de lichte liefdevolle groef te zetten, keer op keer zonder vast te lopen in de donkere groef. Die donkere groef kun je toch wel zien, ook vanuit de lichtere groef ernaast! Tja zoiets, ik zit zomaar wat weg te schrijven…. ben nu eerder mezelf advies aan het geven als het ware… ik houd maar eens op.

Succes met je tocht!
Tijd geduld en liefs,
Pjotr.

Christel
Christel
5 maanden geleden

Dank je wel Isa voor je openheid in deze mooie aflevering en veel herkenning. We zijn al heel en compleet zoals Lilian Ferru wel zegt. En we mogen van ons Zelf houden.

Pieternel
Pieternel
5 maanden geleden

Kan een boek schrijven over wat er allemaal mis is gegaan in mijn leven. Verschillende malen in verschillende therapiën gezeten. Raakte bij alle eigenlijk alleen maar verder van huis. Godzijdank iedere keer gestopt omdat ik luisterde naar mijn gevoel. Als ik in de natuur of in mijn tuin was, was ik altijd gelukkig. Dat snapte niemand die ik kende. Ik moest niet zo raar doen…
Toen ik 50 werd heb ik tegen mezelf gezegd: Fuck iedereen en alles. Dit ben ik met al mijn onvolkomenheden. Take it or leave it! Ga mijn eigen naad naaien, dingen doen waar ik me goed bij voel. Niks meer aanpassen en proberen ergens bij te horen. Bekijk het maar.
En in 2020 werd alles duidelijk. Ik ben geen schaap. Zag de wereld altijd al anders. Nu de juiste mensen om mij heen. Voel me beter dan ooit ondanks alle shit die ze voor ons aan het klaarstomen zijn.
Ik weet nu wie ik ben en wat goed voor mij is. Wat een geschenk.

Cora
Cora
5 maanden geleden

Lieve Isa, fijn dat je nu rust ervaart. Genieten van de dingen die je blij maken. Je zoon, de kat, kopje koffie in de zon, de buschauffeur die je met een glimlach goede morgen wenst. Het simpele leven met elkaar daar zit het geluk voor mij. Bedankt voor weer een mooie uitzending😘

Madeleine
Madeleine
5 maanden geleden

Heb de podcast nog niet beluisterd, maar bovenstaande tekst spreekt me wel aan. Heeft je vertrek bij That’s the Spirit hier ook mee te maken? Want zij gaan wel erg op de ‘zweverige helings’tour en worden ook steeds commerciëler…. Zag bv dit https://shop.thatsthespirit.nu/product-category/overig/?_categorie=earthing
PS ook de link met extreem-rechts baarde me altijd al zorgen

Nanda
Nanda
5 maanden geleden

Sinds begin corona ben ik je tegen gekomen, geen idee meer hoe. Maakt ook niet uit, toch?
Ik heb je zien groeien… Zien vallen… Zien opkrabbelen.. Zien vechten.. Ik zag je boosheid en frustraties. En tussen alles door zag ik de zachtheid in je ogen. De zachtheid van een moeder.. De zachtheid van een dappere vrouw… Lieverd dat ben jij… Jij hebt een zacht hart, geen gehardheid of hoe je dat ook noemen wilt. Qua leeftijd had ik je moeder kunnen zijn…en in mijn gedachte heb ik je ontelbaar vaak omarmt. Je zo kwetsbaar en open opstellen is zo mooi, zo knap… In al je zachtheid.
Jij raakt mij steeds weer en dat is waarom jij nog steeds op mijn pad mag zijn… Dag laiverd tot de volgende keer

Cor Baarda
Cor Baarda
5 maanden geleden

Er is al zolang als ik je heb gezien en gehoord, vanuit mijn perceptie duidelijk merkbaar aan jou dat je intensief reflecteert. Ik weet zelf nog niet helemaal zeker of dat een goed of slecht teken is 🙂 Maar het zorgt er denk ik wel voor, dat je erg gebrand bent om de waarheid, die besloten ligt in logische natuurwetten, te belichamen. Tot het gaatje ga je daarvoor lijkt het. Net zolang tot je voelt dat het klopt. In dit geval bij deze therapeut.
Maar daarna is er vast weer een nog betere ‘verdieping’ 🙂 Menselijke natuur is continue adaptie lijkt het.
En wie weet, misschien zijn ook juist je eerdere niet kloppende helingservaringen, wel de reden dat je nu steeds beter ervaart wat wel de weg is. In (deels) negatieve ervaringen zit denk ik wel veel belichaamd leren besloten. Heel intensief leren voelen wat niet vóór je werkt.
Mooie aflevering!

Margriet
Margriet
5 maanden geleden

Graag geluisterd!

Lydeke Bosch
Lydeke Bosch
5 maanden geleden

Veel herkenning en verbinding viel ik met jou en je pad dat je aan het bewandelen bent.

Mijn trauma heling proces is een maand geleden als een malle gaan stromen en juist elke keer als er weer een stuk los kwam resulteerde dat
Ik prachtige dingen, zoals ineens kunnen zingen, soepele heupen, dansend in de keuken staan, enorm zelfvertrouwen dmv kracht wat in mijn tengere lichaam zit naar boven kwam.

Daarnaast voel ik een onwijze drang om volledig eerlijk te zijn over mijn proces tegenover naasten om me heen en heb ik naast mijn man en kind een ziels connectie en relatie met iemand die mijn vader had kunnen zijn.

Het nieuwe jaar ging ik in met een trio met beide mannen. En een paar dagen later nogmaals. Elke keer dat ik juist op mijn dieptepunt zit of mezelf volledig lijk te verliezen in mijn proces gebeurd juist het tegenovergestelde een paar uurtjes later.

Het zijn constant cirkels, cycli. Alles loslaten om weer opnieuw te kunnen ontvangen. Mijn man en ik die een mooiere band hebben dan ooit tevoren terwijl ik ook van iemand anders ben gaan houden. En elke keer als we denken dat de liefde tussen ons over is is de verbinding weer sterker. Juist door elkaar los te laten komen we dichter bijelkaar.

Mijn les is dat tegenpolen, de andere kant van de medaille ineens kan switchen.

Knotsgek is mijn proces. Hopelijk lach je er om of niet, haha ik wel. En morgen huil ik weer, maar het brengt me elke keer weer een stapje dichter bij, dichter bij mezelf. Mijn blauwdruk, terug wandelen naar het onbevangen kind. Dank je wel voor het delen van jou pad en process 🙏 het brengt mij veel steun en wie weet heb je steun aan mijn knotsgekke proces.

Wannee
Wannee
4 maanden geleden

Dag Isa, volgens mij is inderdaad diegene die ons telkens aanzet om te geloven dat we niet heel zijn en dienen te helen de slave self (een programma afkomstig van een andere source dat de mens geïnfiltreerd heeft en ons voortdurend misleid en dingen in fluistert). We zijn al heel, de enige manier volgens mij dit ook echt te kunnen ervaren is door de slave self te purifyen. Nor accepting, nor rejecting. Ik zit al enkele jaren in de purification space (aka https://www.oraclegirl.org/) GEEN GURU! Integendeel, en zij is beyond alles wat ik ooit gehoord heb. Mijn leven is hierdoor echt enorm getransformeerd.

Paula
Paula
4 maanden geleden

Hoi Isa, je voelt puur…ik heb dezelfde ervaring, gehertraumatiseerd na mijn san pedro ceremonie waarin ik een hel terecht kwam. Door alle verhalen die ik de afgelopen jaren heb gelezen van Jannet Ossenbaard tot aan de Reptilians, zoveel info tot me genomen om de waarheid te vinden. Nu ben ik er achter dat ik niet weet wat de waarheid is, het maakt me bang en onzeker en daarnaast is de PTSS door dit alles versterkt.

Ik loop de afgelopen 2 jaar erg vast in het religie/spirituele verhaal, zie mensen zich bekeren tot het Christendom maar de bijbel en de kerk voelen ook niet goed voor me. Ik ben hier erg zoekende in, bang het verkeerde te kiezen en te vallen voor de misleiding van de andere kracht. Ik vind het frapant dat mensen die eerst New age volgden met hart en ziel nu ineens fanatiek Christen zijn en ineens geheeld zijn van alles. Tegelijkertijd voelt het onzeker dat ik overal een kern van waarheid voel maar tegelijkertijd veel misleiding. Ben benieuwd hoe jij hier in staat?

Ik ben sinds kort zelf bezig met oefeningen om het zenuwstelsel te kalmeren. Ben wel erg benieuwd bij wie jij bent geweest want ik zou graag hierin begeleiden worden.

Veel liefs en sterkte met jouw eigen pad

Sylvia R.
4 maanden geleden

Herkenbaar. Bedankt.

En, zoals jou therapeut, die vrouw, al zei, je hebt ‘t zelf gedaan. Want als zij er niet was, was je er zelf na een tijdje achter gekomen. Zo ontstaan, denk ik, therapieën: mensen komen zelf ergens achter.

Irene
Irene
4 maanden geleden

Dankjewel!

Ik mis ineens in de comments het bericht van Marjolein van de Meulen. Klopt dat? Zij schreef iets interessants……

John
John
4 maanden geleden

Hallo, Isa,
Ik heb net uw laatste podcast beluisterd waar u praat over de polyvagale theorie.
Wow, ik wilde u bedanken voor wat u daarover verteld en ook over het vertellen van uw eigen ervaring.
Het doet me de ogen openen hoe iemand dit van binnen uit beleeft. Ik heb een duitse goede vriendin die al jaren kampt met haar traumatische ervaring en als vriend wil je daar natuurlijk in compassie en op een “helpende” manier met haar in mee leven (zonder mezelf noodzakelijk als therapeut te willen opstellen, die heeft ze en ik zie me meer als goede vriend in onze relatie).
Uw Podcast komt op een “synchronistisch” moment (ik geloof niet echt in toeval). Ik probeer van mijn kant zoveel mogelijk me te informeren wat trauma voor iemand kan betekenen et hoe de Polyvagale Theorie kan helpen begrijpen hoe alles werkt.
Wat u vertelt is heel verlichtend over hoe het werkt “from the inside”. Ik vind dat het me helpt om te begrijpen hoe je als vriend en medemens in deze relatie kunt staan. (En ook om te leren hoe je, ook al is het met een goede bedoeling, verkeerde opstellingen of kwetsende woorden kunt vermijden, als je begrijpt wat belangrijk is voor de persoon tegenover je.)
Bedankt ook over wat u verteld over de hype van de new-age-spirituele beweging die als motto heeft om van alles weer door de pijnlijke ervaring te herhalen om zo te helen. Lijkt me inderdaad te intensief. (Als je je hand verbrandt, stop je hem toch ook niet voor de tweede keer in het vuur om die ervaring weer te kunnen beleven?)
in ieder geval, bedankt voor wat u op een heel menselijke en authentieke manier doet en zegt (en ook wat u in het verleden gedaan en gezegd hebt). U bent één van de “verlichtende vuurtoren-Nederlanders”, die ik geregeld volg vanuit Frankrijkcomment image

Vriendelijke groet,

Helga
Helga
3 maanden geleden

Hele fijne podcast en ook heel herkenbaar, dankjewel Isa! Ik blijf je volgen!

Cor
Cor
2 maanden geleden

Dank voor het delen Isa…. In zo’n herkenbaar verhaal, belicht ik het naar mijn zelf toe….
Conclusie… Voor mijzelf, kan ik niet zeggen dat ik alles ben…..
Ik hoef alleen niets te zoeken/ vinden, want ik ben niets kwijt…. Ik ben wel mij(n) totaal…. En dat is perfect….. voor mij….

Sta jij achter mijn werk en wil je mij steunen? Je helpt me daar enorm mee. Via mijn website kan je doneren. Heel veel dank voor iedereen die mij al steunt. Het stelt me in staat te doen wat me te doen staat. En dat is mensen raken. Want ik wens dat wij voelen dat we zijn en waarheid vinden in ons eigen weten. Zodat alleen de liefde ons nog kan sturen. Het is mijn zielsmissie.

Bedrag