4 mei 2024

Kompas met special effects

Tot geloof komen is een turbulent, verwarrend en prachtig proces. Het is sterven en geboren worden in één. Het is een proces waar rouw samenvalt met het vieren van nieuw leven. Je maakt een omwenteling en gaat van “niet geloven” naar “wel geloven”. Waardoor je gaat zien, en vanuit daar, weten, dat je blind was. 

Het karakter van dit proces alleen al maakt dat je in het moment zelf niet alles wat er in jou gebeurt, kan identificeren. Het is vaak pas achteraf, dat je kan terugkijken en zien wat God heeft gedaan. En hoe Hij te werk is gegaan. 

 

Bij mij begon het met “zien”. Dat was ook mijn gebed. “God, laat mij zien wat waar is en wat niet waar, en bevrijd mij van de leugen”. Die tekst. Elke dag. En ik kreeg hem al gauw precies zoals ik had verzocht. God liet me de waarheid zien. Hij gebruikte daarvoor mijn eigen waarnemingen, en mijn eigen verstand om te verbindingen te leggen, maar Hij was het die het me liet zien. Hij deed me diep beseffen waaraan ik me had blootgesteld. En hoe vernuftig maar ook opzichtig misleiding te werk gaat. Het heeft even geduurd voordat de walging plaats maakte voor opluchting. 

 

Daarna ontving ik de Heilige Geest. Ik kan het moment aanwijzen. Als een bliksemschicht ontving ik hem. De atmosfeer veranderde en niets was meer hetzelfde. In mij veranderde alles. Als ik het gevoel, wat over mij kwam en daarna (in vlagen) bij me is gebleven, zou moeten omschrijven, zou het een gelukzalig, hoopvol en diepgeworteld vertrouwen zijn. Het voelde alsof ik de loterij had gewonnen; ik was als een kind zo blij. De geest van God, in mij. Ik hád de loterij gewonnen. 

De Heilige Geest leidt mij. Het is mijn kompas met special effects. Hij highlight mensen, maar ook bijbelversen. Soms duwt hij woorden uit m’n mond. Of bezorgt me kippenvel als ik in aanraking kom met iets of iemand waar God doorheen werkt. Door de Heilige Geest voel ik de aanwezigheid van God, van binnenuit. En door Zijn aanwezigheid snap ik Hem. En wil ik leven zoals Hij wil dat ik leef. Ook als ik daarvoor mijn verlangens moet beteugelen, of offers moet brengen. Eerlijk, ik ervaar meer vrijheid dan ooit. 

 

Mocht je benieuwd zijn: elke dag een nieuwe trekking. 

...

Laat je horen

0 reacties

Feedback?

Feedback